Yaklaşık 1 yıldır 2023 Kamu Personel Seçme Sınavı öğretmenlik alanına katılan 572 bin kişinin beklediği atama açıklaması bugün Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından yapıldı. Öğretmen atamalarına ilişkin konuşan Milli Eğitim Bakanı Tekin, 20 bin öğretmen atamasının yapılacağını belirtti.

Konu hakkında İLKHA’ya değerlendirmelerde bulunan Memur-Sen ve Eğitim Bir-Sen Mardin İl Temsilcisi Abdüsselam Demir, hem atama sayısının beklentilerinin çok altında olduğunu hem de Cumhurbaşkanı tarafından mülakatın olmayacağına dair yaptığı açıklamaya rağmen Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in mülakatın yapılacak olmasıyla ilgili açıklamasının birçok insanı hayal kırıklığına uğrattığını vurguladı.

“20 bin atama gerçekten birçok insanın umudunu, hayalini suya düşürdü”

Yapılan atama açıklamalarının, beklentilerin çok altında olduğunu belirten Demir, "Ülkemizin önemli sorunlarından bir tanesi son dönemlerde atanamayan öğretmenlerin beklentileri ve atama süreçleridir. Tam 9 aydır ülkenin gündeminden düşmeyen sürekli sosyal medyada bu konu ısıtılıp gündeme getirilen KPSS bitti yapıldı ama buna rağmen hala öğretmenlerin atanamaması çok büyük bir sorun oldu. Nihayet dün akşam Cumhurbaşkanının işaret etmesiyle bugün Milli Eğitim Bakanı atama sayılarını açıkladı. 20 bin öğretmen ataması önümüzdeki süreçte olacak ve hemen bu ay içerisinde başvurular da alınacak. Tabi 20 bin öğretmen hem bizler için hem eğitim sendikası için hem de atama bekleyen öğretmenler için bir hayal kırıklığı oldu. Bizler en az 68 bin öğretmen atama kadrosunun verilmesini bekliyorduk. 20 bin atama gerçekten birçok insanın umudunu, hayalini suya düşürdü." şeklinde konuştu.

"Milli Eğitim Bakanı’nın yaptığı açıklama, Cumhurbaşkanının "mülakat olmayacaktır" sözüyle çelişiyor"

Demir, Milli Eğitim Bakanı Tekin’in atama sayısının azlığıyla beraber mülakat olacağı yönündeki açıklamasının Cumhurbaşkanının "mülakat olmayacaktır" sözüyle çeliştiğine dikkat çekerek, "Bizleri üzen sadece 20 bin sayısı değil, yüzde 50 sınav puanı, yüzde 50 mülakat dediğimiz bu garabet bizi çok üzdü. Geçen günlerde Cumhurbaşkanının 'kamuda mülakat dönemi bitmiştir, bir daha mülakat olmayacak' sözü hala aklımızdadır. Bugün Milli Eğitim Bakanı’nın yaptığı açıklama, Cumhurbaşkanının mülakat olmayacaktır sözüyle çelişiyor. Biz bu durumdan hiç hoşnut değiliz. Bir an önce bu sayının arttırılmasını ve kesinlikle mülakatın olmamasını talip ediyoruz." ifadelerine yer verdi.

“Mülakat denilince herkesin aklına haksızlık geliyor”

Mülakatın hiçbir şekilde çözüm olmadığını belirten Demir, "Mülakat bir çözüm değildir. İnsanlar sınav puanını aldıktan sonra, liyakatli olduktan sonra, mülakat denilince herkesin aklına haksızlık geliyor. Birçok insan bu durumdan hoşnut değildir. Ayrıca çok puan almasına rağmen mülakattan dolayı endişeli olan öğretmenlerimiz vardır. Dolayısıyla iki yönde yanlıştan dönülmesini talep ediyoruz. Hem atama sayısının arttırılmasını hem de mülakat garabetinin kaldırılmasının beklenti ve talebi içerisindeyiz." ifadelerini aktardı. (İLKHA)

Kaynak: ilkha