BM yaptığı açıklamada, doğudaki Kuzey Kivu eyaletinin başkenti Goma'nın Lac Vert, Lushagala ve Mugunga mahallelerinde bulunan yerinden edilmişlerin kaldığı 3 kampa bombalı saldırdı düzenlendiğini bildirdi.

BM, saldırıları "insan hakları ve uluslararası insancıl hukukun açık bir ihlali ve savaş suçu teşkil edebilir" olarak nitelendirdi.

Yetkililer, bombalamada 12 kişinin hayatını kaybettiğini, 30 kişinin de yaralandığını bildirdi.

Kongolu ordu sözcüsü Yarbay Ndjike Kaiko, Associated Press'e yaptığı açıklamada, saldırılardan Ruanda ile bağlantısı olduğu iddia edilen M23 olarak bilinen isyancı bir grubu sorumlu tuttu.

M23 isyancı grubu ise X'te yayınlanan bir bildiride saldırılarda herhangi bir rolü olduğunu reddetti ve Kongo güçlerini suçladı.

Avrupa'yı ziyaret eden DRC Başkanı Felix Tshisekedi, bombalamanın ardından gezisini yarıda kesti.

Tshisekedi, Belçika'daki Kongolu vatandaşlara, "Ne pahasına olursa olsun bu mücadeleyi kazanacağımızı garanti ediyorum." dedi.

MONUSCO olarak bilinen Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki BM barışı koruma misyonu, tüm tarafları sivillere yönelik riskleri azaltmak ve insani erişimi sürdürmek için uygun önlemleri almaya çağırdı.

MONUSCO'nun, üç aşamalı bir ayrılma planı kapsamında BM üslerini ve ekipmanlarını DRC güvenlik güçlerine teslim ederek en geç 2024 yılı sonuna kadar DRC'den ayrılması bekleniyor.

MONUSCO'nun başkanı Bintou Keita, "Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin doğusundaki tüm silahlı gruplara, tüm düşmanlıkları derhal durdurmaları, kayıtsız şartsız silahlarını bırakmaları ve Silahsızlanma, Seferberliğin Sonlandırılması, Toplumsal Rehabilitasyon ve İstikrar Programına katılma çağrısını yineliyorum." açıklamasında bulundu. (İLKHA)

Kaynak: ilkha