Gazze Sağlık Müdürü Munir el-Berş, hastanede bulunan 650 hastadan ise sadece 100-120 civarında kişinin kaldığını ve bunların tahliyesi için Birleşmiş Milletler (BM) ile koordinasyona ihtiyaç duyduklarını belirtti. Hastanede kuvözde tutulan bebekleri çıkarılmaması için Uluslararası Kızılhaç Komitesi'yle iletişim kurduklarını aktaran Berş, hastalara yardım için de sadece 5 doktor bırakabildiklerini ifade etti. Berş, Al-Jazeera televizyon kanalının canlı yayınına telefonla bağlanarak, İsrail askerlerinin gece boyunca kendilerini yatırmadan, Şifa Hastanesinden çıkmaları için görüşmeler yaptığını anlattı. Hastanedeki yerinden edilmiş Filistinlilerin yürüyerek ayrılmalarının istendiğini dile getiren Berş, buradaki vatandaşların yürüyerek ayrılmak zorunda kaldığını söyledi. Sedye ve tekerlekli sandalyelerde sürüklenen hastalarla birlikte bölgeden ayrıldıklarını dile getiren Berş, yol boyunca binaların tepelerine yerleşen İsrailli keskin nişancıların kendilerine ateş açabilecekleri korkusunu yaşadıklarını kaydetti.

İsrail ordusunun, Şifa Hastanesi'ndeki hasta ve yerinden edilmiş Filistinlilerden, saat 09.00'dan itibaren beyaz bayraklar eşliğinde elleri havada hastaneden dışarı çıkmalarını istediğini aktaran Berş, "Yerinden edilmiş vatandaşların yanı sıra hasta ve yaralıların çıkış için toplandıkları manzara dehşet vericiydi. Aralarında elleri veya ayakları kesilmiş çocuklar vardı, babalarının kucağında taşınan çocuklar vardı." diye konuştu. Hastaneden çıkmak için tanklar arasından açılan bir koridordan geçtiklerini aktaran Berş, İsrail ordusunun Şifa Hastanesi'ni boşaltma sürecinde BM ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin desteğine izin vermediğini söyledi. Sabah saatlerinde kendileriyle iletişime geçen BM yetkililerinin, yürüyemeyecek durumundaki hastalara destek verebileceklerini söylediklerini aktaran Berş, dolayısıyla Şifa Hastanesi'nde ameliyatlı veya yürüyemeyecek durumundaki hastaları BM'den yardım gelinceye kadar bekletmek zorunda kaldıklarını ifade etti.

İsrail ordusunun saldırıları nedeniyle Gazze Şeridi'nin kuzeyinde sağlık hizmetlerinin kısıtlandığını vurgulayan Berş, "Güneyde ise hala hizmet veren hastaneler var. Gazze'nin güneyinde hizmet vermek üzere Ürdün, Katar ve Türkiye'nin kuracağı sahra hastaneleri bekleniyor." dedi. Şifa Hastanesi'ndeki prematüre bebeklerden birinin daha dün hayatını kaybettiğini belirten Berş, Şifa Hastanesi'nin yerleşkesinde oluşturulan Şehitler Mezarlığı'nda toprağa verilen son cenazenin de bu bebeğe ait olduğunu dile getirdi. Hastaneden Gazze'nin güneyine doğru yürüdüklerini aktaran Berş, yanlarındaki hasta ve yaralıların duydukları acının etkisiyle bağırarak yardım istediğini ancak destek verecek kimse bulunamadığını vurguladı. Şifa Hastanesi'ndeki durumun çok kötü olduğunun altını çizen Berş, askerlerin sürekli hastane içinde dolaştığını ve binaların tepelerinde keskin nişancıların konuşlandığını belirtti. Berş, ayrıca İsrail ordusunun Şifa Hastanesi'nin binalarına da ciddi şekilde zarar verdiğini kaydetti.

Editör: Mustafa Emir Emir