İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Muhammed İslami, Tahran'ın önümüzdeki ay İran'ın nükleer deneyimini ele almak ve programıyla ilgili yanlış suçlamalara yanıt vermek üzere ilk uluslararası nükleer konferansa ev sahipliği yapacağını duyurdu.

Ulusal Nükleer Teknoloji Günü münasebetiyle düzenlediği basın toplantısında İslami, İran'ın nükleer programını kısıtlama girişimlerinin işe yaramadığını vurgulayarak, İran'ın bu alandaki bağımsız vizyonuna tahammül edemeyen, saldırgan güçler tarafından gelişiminin engellenmeye çalışılmasına rağmen, nükleer sanayi alanında kayda değer sonuçlar elde ettiğini söyledi.

Örgütün "Buşehr, Huzistan ve Hürmüzgan'da eş zamanlı olarak nükleer santraller geliştirmek için" çalıştığını belirten İslami, İran'ın nükleer dosyası üzerindeki tartışmaları sona erdirmeye çalıştığını ve böylece İran halkının yararına olacak şekilde nükleer kapasitesini her alanda geliştirmeye yöneldiğini kaydetti.

Geçen yıl İran'ın nükleer tıp alanında, özellikle de tedavisi mümkün olmayan hastalıkların tedavisinde önemli adımlar attığını belirten İslami, kötü huylu tümörler için nükleer tekniklere dayalı 50 tedavi merkezinin hazırlandığını duyurdu.

İslami, "Tahran, Güvenlik Anlaşması ve Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması (NPT) uyarınca, UAEA'nın nükleer programına ilişkin kararlarına bağlılığını her zaman teyit etiğini" belirtti.

Son birkaç yıldır ABD ve işgal varlığının İran'ın nükleer programını sekteye uğratmaya yönelik sürekli girişimlerine, son olarak da siyonist işgalcilerin geçen yıl Zagros Dağlarında İran'a ait bir nükleer tesis inşa edildiğine dair iddialarına rağmen İran programını geliştirmeye devam etmiş ve bu bağlamda önemli pratik adımlar atmıştı. (İLKHA)

Kaynak: ilkha