Irak'ın güneyindeki Basra şehrinde dün meydana gelen ve 6 çocuğun ölümüne, 14'ünün de yaralanmasına neden olan trafik kazası, ülkede yolların güvensiz olduğuna dair halk tepkilerine yol açtı.

Ülkenin güney ve doğusundaki Basra, Necef, Maysan ve Diyala şehirleri, Basra'daki ölümcül kazanın kurbanları için üç günlük yas ilan ederken, parlamento ve halk Basra'daki eğitim ve trafik yetkililerinin ihmalden dolayı görevden alınmasını talep etti.

Kaza sonrası Irak Sağlık Bakanı Salih Hasnavi, devlet televizyonu “Irakiye"ye yaptığı açıklamada, Basra'daki kaza sonrası yapılan incelemede kazanın öğrencilerin okuldan çıktığı sırada iki aracın çarpışması sonucu meydana geldiğini gösterdiğini vurguladı ve kazada yaralanan çocuklardan birinin durumunun kritik olduğunu sözlerine ekledi.

Geçen yıl trafik kazaları sonucunda 4 bin 161 kişinin öldüğünü ve binlerce kişinin de yaralandığını belirten Hasnavi, İçişleri Bakanlığının kazaları azaltmak için hız sınırlaması ve radarların kurulması için çalıştığını söyledi.

Iraklı araştırmacı ve aktivist Ali Musavi ise Hasnavi tarafından sunulan yıllık trafik kazası kurbanlarının sayısına ilişkin rakamları "dehşet verici" olarak değerlendirdi.

Musavi, "Bakan tarafından sunulan rakam, yaralılara ek olarak geçen yıl trafik kazaları sonucu her gün 11 Iraklının öldüğü anlamına geliyor ve bu sayı beş yıl içinde terör ve organize şiddete kurban gidenlerin sayısından daha fazla." dedi. (İLKHA)

Kaynak: ilkha