Anayasa Mahkemesi Başkanı Miroslav Separovic, Cumhurbaşkanı Zoran Milanovic'in, 17 Nisan'daki genel seçimde aday olacağını duyurması üzerine yapılan toplantı sonrası yaptığı açıklamada, Milanovic'in cumhurbaşkanlığı görevini yerine getirirken herhangi bir siyasi partinin siyasi faaliyetlerine katılamayacağı sonucuna vardıklarını belirtti.

Separovic, "Anayasanın 96. maddesinde cumhurbaşkanının, seçildikten sonra başka bir kamu görevi veya mesleki görev yapamayacağı ve partiden ayrılacağı belirtiliyor. Cumhurbaşkanı herhangi bir partiye bağlı olmayan biridir ve bu görevi yerine getirirken herhangi bir siyasi partinin siyasi faaliyetlerine katılamaz. Cumhurbaşkanı, genel seçimde aday olamaz" dedi.

Separovic, Cumhurbaşkanının genel seçimlerde aday olması için görevinden istifa etmesi gerektiğini belirterek, "Bu durumda anayasanın hükmü uyarınca, geçici cumhurbaşkanlığı görevi Hırvatistan Meclis Başkanı tarafından üstlenilir" açıklamasını yaptı.

Cumhurbaşkanı Milanovic, 15 Mart'ta yaptığı açıklamada, ülkede genel seçimin 17 Nisan Çarşamba günü yapılacağını belirtmişti.

Milanovic, aynı gün sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında, genel seçimde aday olmaya karar verdiğini duyurmuştu. (İLKHA)

Kaynak: ilkha