Etiyopya ve Uganda, Ugandalı bir askeri heyetin Etiyopyalı askeri yetkililerle görüşmek üzere Addis Ababa'ya yaptığı ziyaret sırasında, iki ülke arasındaki askeri iş birliğini geliştirmeyi amaçlayan mutabakat zaptı imzaladı.

İki ülkenin savunma bakanları resmi bir törenle mutabakat zaptını imzalarken, iki ülkenin genelkurmay başkanları da askeri iş birliği alanlarını belirleyen bir uygulama planını onayladı.

İmza töreninde Etiyopya Savunma Bakanı Abraham Blay, Uganda ve Etiyopya arasındaki anlaşmanın "iki ülke arasındaki askeri iş birliğini güçlendireceğini" söylerken, Ugandalı mevkidaşı Bakan Simbega da Uganda'nın "anlaşma şartlarını uygulama konusundaki kararlılığını" dile getirdi.

İki ülke arasında 1964'ten bu yana ticari, kültürel, ekonomik ve askeri alanlarda uzun yıllara dayanan ilişkiler bulunuyor. İki ülke, 2007 yılında Somali'de AMISOM barışı koruma operasyonlarına katılmıştı.

Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, 2020 yılında Uganda'yı ziyaret etti ve bir yıl sonra iki ülke arasında askeri bilgi ve uzmanlık alışverişi amacıyla askeri ve güvenlik alanında iş birliğini geliştirmeyi amaçlayan bir mutabakat zaptı imzalandı.

Bazı gözlemciler iki ülke arasında iki mutabakat zaptının imzalanmasını Afrika Boynuzu'ndaki bölgesel gelişmelerle, özellikle de Yemen'in Gazze'deki Filistinlilere verdiği destek nedeniyle Kızıldeniz ve Arap Denizi'ndeki gelişmelerle ilişkilendiriyor ve her iki ülkenin de siyonist rejimle yakın ilişkileri olduğuna dikkat çekiyor.

Gözlemciler bu memorandumun imzalanmasını Etiyopya'nın Somaliland yönetimiyle Somali devletini ve Arap Birliği'ni kızdıran bir mutabakat zaptı imzalamasının tetiklediği gelişmelerin yanı sıra Eş-Şebab'ın faaliyetlerinin yeniden canlanmasına da bağlıyor. (İLKHA)

Kaynak: ilkha