Son dönemlerde çokça konuşulmaya başlanan IBAN ile ödeme yöntemine ilişkin vergi kaçakçılığının önüne geçmek adına esnafa yönelik sıkı denetimler uygulanmaya başlanacak.

IBAN ile ödemenin tercih edilme nedenleri ile devletin uygulamaya başlayacağı denetimleri İLKHA muhabirine değerlendiren esnaf, yapılacak denetimlerle zaten ağır vergiler altında ezilen esnafın daha da zora gireceğini dile getirdiler.

"Vergi oranları biraz düşürülse esnaf biraz daha rahatlayacaktır"

Osman Avcı

7 yıldır market işletmeciliği, 4 aydır da ayakkabı işletmeciliği yapan Osman Avcı, "Avrupa ülkelerinde vergi kaçakçılığı ile ilgili çok sıkı takip yapılıyor. Fransa'da arkadaşlarım var. Orada bu konu ile ilgili çok büyük takip yapıldığını biliyorum. Türkiye bu konuda biraz daha geniş davranıyor. Ancak esnaflarımız şu anda vergi konusunda çok büyük bir yük altındalar. Önceden yüzde 10 olan vergiler yüzde 20'ye çıkarıldı. Vergi oranları biraz düşürülse esnaf biraz daha rahatlayacaktır. Böylece insanlar vergi kaçakçılığı gibi yollara başvurmazlar. Büyük ihtimalle bu vergilerden dolayı bu işlere (IBAN ile ödeme) girişiyorlar. Eğer vergilerde hafifleme uygulanırsa esnaflarımız biraz daha itidalli şekilde adımlar atacaklar." dedi.

"Esnafımıza vergi konusunda yardımcı olunmalı"

IBAN ile ödeme konusunun devlet tarafından denetime tabi tutulması konusunu da değerlendiren Avcı, "Bu uygulama ile esnafımız biraz daha dikkatli davranmasına vesile olabilir ama yine de esnafımıza vergi konusunda yardımcı olunmalı. Çünkü esnaf önemlidir. Onlar olmazsa ticaret dönmez. Onun için onlara yük olmak yerine yardımcı olunmalı. Bu iş tutar mı bilmiyorum ama esnafımız hala vergi altında eziliyor" diye konuştu.

"IBAN ile de nakit olarak da ödeme yapılsa KDV'sini ödenmeli"

Ahmet Çuluk

Yapılan satışlarda ödemenin yöntemi ne olursa olsun vergi ödenmesi gerektiğini belirten Ahmet Çuluk, "IBAN yolu ile ödeme kolay oluyor, bir sıkıntı yaşamıyoruz. Müşteriler bu yol ile rahatlıkla ödemesini yapıyor. Son dönemde bu uygulama ile yapılan ödemelerden de vergi alınacakmış. Bence yerinde bir uygulama. Sonuçta bir şey satıyorsan vergisini ödemen gerekiyor. IBAN ile de nakit olarak da ödeme yapılsa KDV'sini ödenmeli. Bence yerinde bir uygulama yapılmış. KDV'sini ödemeyen firma devlete ceza ödeyecek." şeklinde konuştu.

"Çok para taşımaktansa kolay olan İBAN ile ödeme yöntemi tercih ediliyor"

Çuluk, "Ayakkabıda yüzde 10 KDV var. Eskiden yüzde 8'di. Bir ayakkabı bin lira olmuş. Adam bir ayakkabı almak için 10 banknot para taşıması gerekir. Sadece bu da değil, bu kişi çarşı-pazara da gidiyor. Hepsine para vermek istese çok para taşıması gerekir. O da mümkün olmayınca hesaptan IBAN yöntemi ile ödeme yapıyor." dedi.

Basri Çelik

"Cebinde para taşıyan kişi nerede çarpılacağını ilemiyor"

Vatandaşların para taşımamak için IBAN ile ödeme yöntemi kullandığını belirten Basri Çelik, "Bu durum esnafın da işine geliyor. Bu güzel bir yöntem. Kart ile taksitle uğraşmıyorsunuz. Artık hırsızlık olayları çok arttı. Cebinde para taşıyan kişi nerede çarpılacağını, dolandırılacağını bilemiyor. Onun için herkesin hesabında parası var ve ödemesini oradan yapıyor." diye konuştu.

"Devlet küçük esnaf yerine büyük esnafı denetlemeli"

Devletin IBAN ile ödemeye ilişkin başlatacağı denetimin doğru olmadığını vurgulayan Çelik, "Devlet büyük esnafa gideceğine küçük esnaf ile uğraşıyor. Önce büyük esnafa gitsinler, onları denetlesinler. Trilyonlar gidiyor ama onlardan vergi almak yerine küçük esnaftan alıyor. Devlet küçük esnafa baskı yapıyor. Bu yapılan küçük esnafı ezmektir." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Kaynak: ilkha