Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısırlı mevkidaşı Semih Şükri ile bir araya geldi.

İki bakan görüşmenin ardından birlikte basın açıklaması düzenledi.

Bakanlar, ticaret ve ekonomi alanlarında iş birliği ve Mısır'daki 3 milyar dolar değerindeki yatırımları görüştü. Bakan Fidan, Türkiye ve Mısır arasındaki ticaret hacminin 8 milyar dolar değerinde olduğunu belirtti.

Mısır'la Türkiye arasındaki ikili ilişkiler, Gazze başta olmak üzere bölgesel sorunlar da ele alındı. 

Türkiye ve Mısır arasında önemli iş birliği alanı olan Libya, Sudan, Somali ve Etiyopya sorunları da görüşüldü.

Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri , Filistin devletinin kurulma hakkı olduğunun altını çizdi, sorunun çözülmemesi halinde Orta Doğu'daki krizlerin bitmeyeceğini belirterek, Refah sınırından Gazze Şeridi'ne yardımların gönderilemediğini, Gazze'de acil bir ateşkes olması gerektiğini ifade etti.

Şükri ayrıca, çatışmaların bölgesel gerginliğin yayılmasına neden olabileceğini ifade etti.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ise, Ortadoğu'daki gerginliğin asıl nedeninin siyonist rejimin Filistin topraklarını işgal etmesi ve Batının bu işgale göz yumması olduğunu belirterek, Bakan Fidan, "Önceliğimiz İsrail işgalinin sona ermesi ve iki devletli çözüm formülünün hayata geçmesi olmalıdır. Bu olmadığı takdirde dün Yemen'den yapılan saldırılar, bugün İran- İsrail gerilimi yarın başka bir savaş türü obürgün başka bir iç karışıklık bunların hepsi olmaya devam edecektir. Biz Türkiye olarak, Mısır gibi diğer dost ülkelerle beraber baştan beri hep aynı şeyi söyledik. Eğer bu kriz hak ettiği biçimde çözülmezse Filistinlilerin hak ettiği devlet, bağımsızlık ve egemenlik verilmezse bu türden krizler bölgemizde artarak devam edecektir" dedi.

Gazze'deki direnişi vurgulayan Bakan Fidan "Bu artık ezilenlerle ezenlerin savaşı olmaya başladı. Devletimiz Gazze ile ilgili çabadan bir saniye bile vazgeçmedi" dedi. (İLKHA)

Kaynak: ilkha