Festivale, Mardin Valisi Tuncay Akkoyun, Mardin İl Milli Eğitim Müdürü Murat Demir ve birçok okuldan öğrenciler katıldı. 2 gün sürecek olan fuar, kurdele kesimi ile halka açık bir şekilde açıldı.

Fuar alanında günlerdir yaptıkları hünerlerini tanıtan öğrenciler, çeşitli alanlarda sergilerini tanıttılar. Yapılan çalışmalar arasında Filistin, Gazze ve diğer ülkelerde yaşanılan katliamları sergileyen öğrenciler, amaçlarının yapılan katliamları unutmamak ve unutturmamak olduğunu belirtti.

"Çalışmalarımızı yapmamızın asıl amacı Filistin ve Gazze’deki drama dikkat çekmek içindir"

Suphiye Bölünmez Ortaokulu 5’inci sınıf öğrencisi Betül Aydın, "Filistin’deki soykırıma dikkat çekmek için bilim alanında çalışmalar yaptık. Bu çalışmaları emeği daha çok geçen hocam ve diğer arkaşlarımla icra ettik. Yapay zekayla 3D görünümlü Filistin göresllerini oluşturduk. Ayrıca video şeklinde de yansıtmaya çalıştık. Bu çalışmayı yapmamızın asıl amacı Filistin ve Gazze’deki drama dikkat çekmektir. Filistin’in bu katliam ve işgalden kurtulmalarını istiyoruz." şeklinde ifade etti.

Dünyanın birçok yerinde işgal ve katliamlara maruz kalan çocukların figürlerini tablolara yansıtarak bir dönem boyunca çalışmalar yapan öğrenciler, bu çalışmayı yapmalarının amacının zulmü duyurmak ve duyarlılık ilkesini göstermek olduğunu ifade ettiler.

"İşgal ve zulüm altında olan insanların dramını göz önünde bulundurmak ve duyarlılık ilkesini yaşatmak için çalışmayı yaptık"

Öğrenciler adına konuşan Mardin Anadolu Müdürü Kenan Saruhan, "Buradaki çalışmamız insanlara yönelik uyandırma meşalesi mantığıyla savaştan etkilenen çocukların dramını, işkencelerini aktarmak için küçük bir çalışma da olsa bu çalışmayı yapmak istedik. Dünyanın bütün ülkelerinde savaştan etkilenen, Filistin, Gazze, Irak, Suriye, Ukrayna’daki insanların dramını göz önünde bulundurmak açısından ayrıca duyarlılık ve empati ilkesini yaşamak için yaptık. Bu empati ilkesi katliamlara maruz kalan çocukların bu yaşadıkları dramların sadece televizyonda birkaç saniyelik söz konusudur. Birkaç saniyelik bu durumun aslında hayatın gerçeği olduğunu bu çalışmamızda ifade etmeye çalıştık. Bu tablolardaki çocukları çizen öğrenciler o duygunun ne olduğunu hissedebilmesi ve öğrencinin bu durumu artık duygusal bir yaşantı haline getirmesi için de çalışmayı düzenledik." şeklinde aktardı.

Proje çalışmasını öğrencilerle bir dönem boyunca sürdüğünü belirten Saruhan, "Projeyi 9’uncu sınıf öğrencilerimizle yaptık. En azından öğrencilerde duyarlılık ilkesini bilinç altlarına yerlşetirmek için beraber düzenledik. Bu çalışmanın yapımı 1 dönem boyunca sürdü. Bizler burda denizde küçük bir damla olmak, çocuklarda empati duygusunu yerleştirmek ve mana kısmına öenm  veren bir öğrenci profilini göstermektir." ifadelerini kaydetti.

Resim yapma makinasını icat eden öğrenciler Muhammed Tevfik Ballı, yaptığı çalışma hakkında bilgi vererek, "Bu çalışmamız resim yapmak için tasarlanmıştır. Büyük kovaya yerleştirdiğimiz boyları katıyoruz. Kovanın içine dökülen boyalar merkez noktasından dışa doğru boyayı döktüğümüzde çsşitli güzel resimler ortaya çıkıyor. Yapımı ise kısa sürdüğünden evde de yapılabilir." ifadelerini kullandı.

Uzaktan kumanda ile çalışan robot ve teknolojik yapılı baston yapan Yusuf Bozok ise, "Arkadaşlarla beraber uzaktan kumandalı robot araba yaptık. Ayrıca akıllı baston projrsini de icra ettik. Yaşlı biri bu bastonla yolda yürürken engellere çarpıp zarar görmemeleri için onlara rehberlik edebilecek bir baston tasarladık. Bastonun önündeki sensörler sayesinde engelleri algılayabiliyor. Ayrıca titrşim modu da vardır. Bir engele yaklaşıldığında hem sensör ötüyor hem de titreşim meydana geliyor." dedi. (İLKHA)

Kaynak: ilkha