Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Doç. Dr. Seven, bulunan kelebek türü hakkında çok az veri bulunduğunu, türün biyolojik çeşitlilik açısından büyük öneme sahip olduğundan korunması gerektiğini söyledi.

Seven, "Hyperlais cinsi dünyada 18, Türkiye’de 6 tür ile biliniyordu. Maden (Elazığ) ilçesinden toplanan tek bir örnek üzerindeki detaylı incelemeler sonucunda, türün mevcut bilinenlerden çok farklı ve bilim dünyası için yeni bir tür olduğu belirlendi. Yeni türe, 2017 yılında yüksek lisans çalışmaları sırasında örneği toplayan öğrenci 'Abdullah Çakır' ismine ithafen Hyperlais cakiri adı verildi ve bilimsel açıdan prestijli bir dergide yayımlandıktan sonra dünya literatürüne kazandırıldı." dedi.

Popülasyonu çok az ve nadir olan yeni türün, sonraki yıllarda aynı lokasyonda yürütülen araştırmalara rağmen henüz ikinci bir örneğinin bulunamadığını ifade eden Doç. Dr. Seven, "Şu an dünyada sadece Maden ilçesinden bilinen tür hakkında çok az veri bulunmaktadır. Türün yaşam alanı, sonraki araştırmalar için ve biyolojik çeşitlilik açısından büyük öneme sahip olduğundan korunmalıdır." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Kaynak: ilkha