10 ilde büyük yıkıma sebep olan depremlerin ardından iller kendi deprem gerçekleri ile yüzleşmeye başladı. Teknik personellerinden oluşan ekip, kent merkezinde alt katlarında iş yeri bulunan binaların kontrolüne başladı.ÇANKIRI (İGFA) - İmar ve Şehircilik Müdürlüğü öncülüğünde deprem risk analizi öncesinde gözlemsel ön çalışma yapacak ekip oluşturuldu. Toplantıya katılan ekibe hangi programlar üzerinden nasıl bir çalışma gerçekleştirileceği anlatıldı. İşlerini hızlandıracak ve koordinasyonu sağlayacak programlar hakkında bilgi verildi. Deprem bölgesinde sahada çalışmış personellerin de yer aldığı teknik ekip, ikişer kişi halinde dokuz grup olarak mahalleleri tek tek inceleyerek bilgileri sisteme girecek. Masa ekibi ise bilgileri rapor haline dönüştürecek.

Belediyenin Kent Bilgi Sistemi Devrede

Çankırı’nın cadde ve sokaklarının gelişimini üç boyutlu olarak resmi internet sitesinde yayınlayan Çankırı Belediyesi, deprem sonrası gözlem çalışmasında daha önce oluşturduğu kent bilgi sisteminden faydalanacak. Dijital ortamda internet üzerinden vatandaşların paylaşımına açılan görüntüler, sahaya çıkacak teknik ekibe yol gösterecek. Alt katında iş yeri bulunan binaların zemin ve alt katları; statik projelerine uygunluğu, kolon kiriş kesme, zarar görme işlemleri gibi hususlar yerinde denetleniyor.

Belediyenin Deprem Öncesi Kararları da İşlemde

Çankırı Belediyesi, Mimar Sinan Mahallesi Elif Caddesi ile Attarlar Sokak’ta bulunan ve mülkiyeti Belediyeye ait olan dükkânların risk oluşturması sebebi ile Mart ayında yıkımına başlamak üzere kiracılarına tahliye süreci vermişti. 6 Şubat depreminin ardından Çankırı Belediyesi oluşturduğu ekip ile bina analiz ve kontrolleri için önemli bir adım atarak çalışmalarını hızlandırdı.

Kaynak: igf